China’s Social Credit System – Hva er det?

China’s Social Credit System – Hva er det?

Det er i dag veldig enkelt å sammenligne Kinas sosiale kredittsystem med Nosedive episoden i Black Mirror. Det sosiale kredittsystemet evalueres i henhold til et punktsystem. Hvis personen har for lave poeng, vil dette medbringe konsekvenser, som for eksempel å ikke få jobber du egentlig er kvalifisert for, barna dine ikke vil få rettigheter til å søke på gode skoler, du vil bli nektet å dra på reiser eller få lån. Men er det så ille som vi og media har fått det til å virke som?

I 2014 annonserte den kinesiske regjeringen en plan som skulle sørge for å sette opp en omfattende sosial kreditt system innen 2020. Målet med dette er å skape ordre i et land som ofte må bekjempe store velferdsproblemer. Kina har nå i dag ingen domstoler som kan håndtere ulike problemer som ran eller svindel. Derfor har regjeringen bestemt seg for å implementere dette Social Credit-systemet. De vil prøve å etablere et belønning- og straffesystem for å rose ønsket og god atferd, og dermed straffe uønsket og «gal» atferd.

 

Kan dette funke for Kina?

Kina har nå startet et slikt system i byen Rongcheng. Regjeringen har ansatt folk som kalles for ”Information Collector”, der jobben deres går ut på å være en ”vakt” hvor de passer på innbyggernes oppførsel – observere om populasjonen gjør noe bra eller noe dårlig. Dette vil de notere opp og sende videre til et lokalt kontor, der en fra regjeringen har ansatte som gir folk poeng eller eventuelt trekker poengene deres.

Resultat blir oppdatert månedlig og vist offentlig til folket. De mener det å vise resultatet offentlig gjør at mennesker blir flauere om de har oppnådd dårlige poeng, og mange sier at det kan bringe skam for den gjeldende familien. Dette gjør at folk engasjerer seg mer og ønsker å delta mer i samfunnet ved å for eksempel donere penger, blod og jobbe frivillig for å tjene opp poeng.

Styret mener at folk har begynt komme mye bedre overens, det har ikke blitt økende krangling, og det har blitt mindre tyveri.

”Now life is good. There is no reason to fight”.

Jeg anbefaler denne korte dokumentaren som er lagt ut av Vice News, der vi får sett litt ulike synspunkter med det nye systemet i Kina:

Kilder:

https://serviceplan.blog/en/2018/12/the-inside-story-x-3-chinas-social-credit-system/

https://www.youtube.com/watch?v=Dkw15LkZ_Kw

https://nordic.businessinsider.com/china-social-credit-system-punishments-and-rewards-explained-2018-4?r=US&IR=T

 

 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *